Netissä on jonkin aikaa toiminut internet-sarjakuvia rankalla kädellä arvosteleva blogi Your Webcomic is Bad and You Should Feel Bad. Sen kirjoittaja esiintyy salanimellä John Solomon ja raatelee arvostelunsa kohteet palasiksi. Solomonin tyyli on brutaali: hän ei säästä yhtään iskua arvioidessaan inhoamiaan nettisarjakuvia. Hänen mottonsa tuntuu olevan "Jos et voi sanoa mitään pahaa, älä sano mitään". Tämä on johtanut moniin alatyylisyyksiin, kuten tarpeettomiin ad hominem-hyökkäyksiin; erityisesti PVP:tä haukkuessaan Solomon käyttää enemmän aikaa läskivitsien vääntämiseen Scott Kurtzin kustannuksella kuin varsinaiseen arvosteluun.

Silti Solomonin blogi on hyvin suosittu ja luen itsekin sitä säännöllisesti. Vaikka Solomon käy tarpeettomasti ihmisten kimppuun, oli hän silti pitkään ainoa*, joka kehtasi sanoa ääneen sen, mitä monet ajattelevat: monet sarjakuvat, suositutkin, ovat todella huonoja. Sarjakuvapiirit ovat pienet, joten harva haluaa ääneen haukkua toisia. Sarjakuvaharrastajien solidaarisuus tekijöitä kohtaan valitettavasti usein tylsistyttää arvostelun terän, ja siksi huonoistakin sarjakuvista etsitään lähinnä hyviä asioita arvosteluun. Tämä ei olisi muuten välttämättä niin vakavaa, mutta jos ongelmat ohitetaan, niin niiden voi taata toistuvan tulevaisuudessa.

Jos arvostelu sanoo suoraan, ettei tarinan henkilöihin saa syvällisempiä ulottuvuuksia pelkästään sillä, että heille tapahtuu pahoja asioita, niin aloitteleva sarjakuvakirjoittaja osaa ehkä välttää tuollaista mokaa itse ja kenties pohtii hieman kauemmin hahmojensa luonteita. Mikäli arvostelussa haukutaan hahmojen kasvoilla olevia ruudusta toiseen toistuvia ilmeitä, saattaa itse kukin katsoa omia piirroksiaan ja pohtia, josko vaihtelu todellakin virkistäisi.

Pelkkien ruusujen ojentaminen ei saa ketään kehittymään. Vaikka risuilla ei tarvitse suoranaisesti ruoskia á la Solomon, on niiden antaminen tärkeää. Sarjakuva, joka on edelleen lapsipuoli taiteitten keskuudessa, tarvitsee mielestäni erityisen paljon kriitikkoja, jotka uskaltavat myös sanoa, milloin jokin ei toimi.


* Nyttemmin Solomon on inspiroinut muutamaa hillitympää bloggaajaa myös tarttumaan samoihin aiheisiin: You and Me and Mary Sue kirjoittaa lähinnä nettisarjakuvan tekijöistä sekä heidän sekoiluistaan Internetin ihmemaassa; Your Webcomic Can Still Be Saved antaa neuvoja sarjakuvan tekemiseen osoittaen tyypillisiä virheitä ja opastaen parempia tapoja.