Internetissä ilmestyy huomattavan paljon sarjakuvia. En ole vielä niistä kuitenkaan kirjoittanut, sillä minun oli varsin vaikea päättää, mistä aloittaa: kun lukee n. 50 sarjakuvaa, on hyvä lähtöpiste vaikea hahmottaa.

Ratkaisuksi päätin jakaa nettisarjakuvia erilaisiin kategorioihin. Nämä luokat eivät ole ehkä ihan loppuun asti mietittyjä, mutta antavat ainakin jonkin rakenteen kirjoituksiani varten. Moni sarjakuva sopisi useampaankin kategoriaan, mutta laitoin kunkin melko mielivaltaisesti sinne, mihin se ensimmäiseksi mielessäni assosioitui. Yritän käsitellä neljästä viiteen sarjakuvaa joka kategoriassa.

Perusideana on myös, että luen itse säännöllisesti sarjakuvia, joita tässä puffaan: näinollen arvosteluntynkäni ovat oletettavasti melko positiivisia. Kuitenkin mikäli mieleeni tulee myös ehdottomasti teemaan kuuluva sarjakuva, joka ei kuulu seuraamiini sarjakuviin, lisään senkin listaan ja oletettavasti selitän, miksi kyseinen sarja ei ole jaksanut pitää minua koukussaan.

Aloitetaan heti ensimmäisellä miniarviorykelmällä. Lähdetään liikkeelle parhaalla teemalla:
HULLU TIEDE!

Yllättävän moni nettisarjis pyörii hullun tieteen ympärillä. Henkilökohtainen suosikkini näistä on Andy Weirin luoma Casey & Andy. Sarjakuvan alkuperäinen iskulause oli: "Casey & Andy: hullu tiedemies- kämppäkaverit, jotka ajoittain kuolevat!" Tämän eetoksen mukaisesti Casey ja Andy kuolevatkin heti ensimmäisessä stripissä. Tämä ei jää viimeiseksi kerraksi. Päähenkilöiden toistuvia kuolemia ei varsinaisesti selitetä mitenkään, vaan se tuntuu olevan äärimmäisyyksiin viety versio "paluu status quoon joka kerta"-sarjakuvasta, ehkä jopa jonkinlainen parodia tällaisesta. C & A ovat molemmat hulluja tiedemiehiä, jotka toimivat pitkälti vanhojen agenttileffojen pahisten viitoittamalla tiellä - erityisesti Casey pyrkii valloittamaan maailman "Tohtori X"-salanimen takaa, mutta epäonnistuu tässä oman epäpätevyytensä vuoksi toistuvasti. Mainitsinko muuten, että Casey & Andy on yksi hauskimmista sarjakuvista, mitä on koskaan tehty? Vaikka valitettavasti C & A on jo loppunut (tai oikeammin JÄTETTY KESKEN, grr!), on se silti parhaita nettisarjakuvia. Erityisesti Andy on riemukas hahmo: hän jaarittelee loistavalla tavalla.

Hullu tiede-sarjakuvien grand old lady on Shaenon Garrityn Narbonic. Myös tämä sarjakuva on loppunut, mutta Narbonic olikin alusta alkaen suunniteltu loppumaan, ja niinpä Garrity on luonut jotain harvinaista: kuusivuotinen sarjakuva, joka jo alusta alkaen tiputtelee vihjeitä asioista, jotka tapahtuvat vasta satojen strippien kuluttua. Narbonic on päivittäinen gag-sarjakuva, mutta silti siinä on juoni, jonka sisällä on lukuisia pienoisjuonia. Tämä ei ole helppo saavutus. Tällä hetkellä Narbonic tulee päivittäin "Director's Cut"-uusintoina, joihin Garrity on lisännyt omia kommenttejaan strippien alle. Narbonic on erinomainen sarjakuva, joka on säännöllisen hauska mutta silti onnistuu vakuuttamaan tarinallakin. Tarinan päähenkilö on Helen B. Narbon, hullu tiedemies, joka palkkaa tietokonenörtti Dave Davenportin apulaisekseen. Narbon on suhteellisen sähläri hulluksi tiedemieheksi, mutta hänellä on suuria suunnitelmia. Kuten Casey & Andy, myös Narbonic usein tekee pilaa ja kunniaa vanhojen elokuvien kliseisille tiedemiespahiksille. Garrity ei kuitenkaan tyydy tekemään pelkkää parodiaa, vaan hän on luonut Narbonicista niin korkean tason sarjakuvan, että kaikkia sen jälkeen tulevia hullu tiede-sarjakuvia verrataan väistämättä siihen.

Kaja ja Phil Foglion Girl Genius! ilmestyi alunperin lehtinä, mutta siirtyi nettisarjakuvaksi myöhemmin. Sen huomaa sarjakuvan rakenteesta, Girl Geniuksessa on esim. kaksoissivuja, jotka eivät ole täysin kotonaan netissä. Girl Genius on steampunk-genreen kuuluva tarina erilaisesta viktoriaanisesta Euroopasta. GG:n maailmassa osalla ihmisistä on "kipinä", joka tekee heistä kykeneviä luomaan uskomattomia mekaanisia laitteita. Kipinät ovat luoneet höyrykoneilla toimivia robotteja, kuolemansäteitä ja keinotekoisia ihmisiä. He ovat myös lähes tuhonneet Euroopan kokeittensa seurauksena. GG:n Eurooppa onkin vaarallinen paikka, täynnä ihmeitä ja kuolettavia jäänteitä muutamien vuosien takaisesta sodasta. Girl Geniuksen tarina avautuu hitaasti ja vaatii lukemaan arkistoja uudemmankin kerran uuden flashbackin tuodessa uutta valoa vanhoihin tapahtumiin. Tämänkään vuoksi netti ei ole paras julkaisukanava tälle sarjakuvalle, vaan GG:tä olisi helpompi selata painettuna versiona - jota toki saa ostaa GG:n nettisivuilta. Ehkä GG on tarkoituksellisesti hieman vaikealukuinen, jotta ihmiset ostaisivat ennemminkin albumin? Ovelaa markkinointia, kenties! Steampunkin ja hullun tieteen ystävänä olen Girl Geniuksenkin fani.

Siirrytään ajassa toiseen suuntaan! Jon Kilgannonin ja Mark Sachsin Miracle of Science on scifisarjakuvaa parhaimmillaan. Tarinan päähenkilö Benjamin Prester on töissä Vorstellen Polizeille - organisaatiolle, jonka tehtävänä on ottaa kiinni hulluja tiedemiehiä. Girl Geniuksessa joillain ihmisillä on "kipinä", Miracle of Sciencessä sitä vastaa "tieteeseen liittyvä memeettinen häiriötila". Presterin avuksi tulee pirteä marsilainen post-ihminen Caprice Quevillion. Miracle of Science seuraa heidän seikkailujaan yli 400 sivun verran - myös MoS on saavuttanut päätöksensä. Tarinan kirjoittaja Kilgannon on luonut uskottavan tulevaisuuden ja hän kirjoittaa kovaa scifiä: Miracle of Sciencessä lähes kaikki perustuu oikeaan tieteeseen ja Kilgannonin ja Sachsin alaviitteet ovat usein yhtä mielenkiintoisia kuin itse sarjakuva. Tarinan alussa Sachsin piirrosjälki ei ole kehuttavaa, mutta se paranee tarpeeksi hyväksi melko nopeasti. Parivaljakko on lupaillut uutta sarjakuvaa jo jonkin aikaa, enkä malta oikein odottaa!

Ensi kerralla melko samoilla linjoilla liikutaan, kun aiheena on PAHIKSET!